|
|
Wolfenstein Enemy Terorrity |
| Autor |
Wiadomo¶æ |
JubyXziom
User Cabal AnD ET Player

Ulubiony typ gier?: MMORPG
Wiek: 16 Do³±czy³: 08 Lut 2009 Posty: 62 Piwa: 20/1 Sk±d: Rzeszów
|
Wys³any: 2009-02-11, 15:34 Wolfenstein Enemy Terorrity
Ulubiona Firma Sptrzêtu Komp.?: Logitech |
|
|
Wolfenstein: Enemy Territory (pol. Terytorium Wroga) - to wyprodukowany przez Splash Damage sieciowy FPS w realiach II wojny ¶wiatowej. ET pocz±tkowo mia³o byæ rozszerzeniem gry Return to Castle Wolfenstein - bazuje na jej silniku graficznym, stanowi jednak samodzielny dodatek.
Enemy Territory pocz±tkowo mia³o zostaæ wydane jako p³atne rozszerzenie do gry Return to Castle Wolfenstein. Wyst±pi³y jednak problemy z trybem gry dla jednego gracza, wskutek czego 29 maja 2003 r. czê¶æ multiplayer zosta³a wydana jako samodzielna, darmowa gra.
Postacie :
Soldier (¯o³nierz)
¯o³nierz jest specjalist± od broni ciê¿kiej. Kiedy opór wroga jest du¿y, ¿o³nierz z panzerfaustem potrafi szybko zlikwidowaæ miejsce oporu, a koledzy z dru¿yny mog± wykorzystaæ chwilow± przewagê, aby wedrzeæ siê do bronionego miejsca.
W pomieszczeniach zamkniêtych dobrze sprawdza siê miotacz ognia (flamethrower). Jako dodatkowe wsparcie, szczególnie dla dru¿yny broni±cej siê, przydaje siê mo¼dzierz (mortar).
¯o³nierz mo¿e rozwijaæ umiejêtno¶æ Heavy weapons (Broñ ciê¿ka).
Wyposa¿enie:
Wybór broni podstawowej:
* Pistolet maszynowy MP40/Thompson
* Rêczny granatnik przeciwpancerny Panzerfaust
* Przeno¶ny karabin maszynowy MG42
* Miotacz ognia (Flamethrower)
* Mo¼dzierz (Mortar)
Pozosta³e wyposa¿enie:
* 4 Granaty MK2/Stielhandgranate
* Pistolet Luger/Colt .45 (na 4 poziomie umiejêtno¶ci Light Weapons mo¿liwo¶æ zamiany na 2 pistolety a na 4 poziomie Heavy Weapons na Thompson/MP40)
* Nó¿
Medic (Medyk)
Zadaniem sanitariusza jest utrzymywanie swojej dru¿yny w dobrej formie przez dostarczanie apteczek oraz podnoszenie rannych kolegów przy pomocy strzykawki. W poradnikach dla graczy ET mo¿na przeczytaæ, ¿e sanitariusze powinni stanowiæ oko³o po³owê sk³adu ka¿dej dru¿yny.
Pocz±tkuj±cy sanitariusz ma do¶æ ciê¿ki ¿ywot, poniewa¿ jest wyposa¿ony tylko w 30 naboi i jeden granat. Dlatego raczej nie powinien i¶æ na pierwsz± liniê, a trzymaæ siê za kolegami i w razie k³opotów reagowaæ b³yskawiczn± pomoc±.
Sanitariusz na 3 poziomie do¶wiadczenia staje siê bardzo cenny dla dru¿yny, poniewa¿ rannych kolegów przywraca natychmiast do pe³nego zdrowia. A dodatkowo dysponuje od 4 poziomu strzykawk± z adrenalin± dla siebie, która na chwilê czyni z niego tzw. "Sanitariusza - Rambo", poniewa¿ w czasie dzia³ania adrenaliny pasek kondycji nie maleje a poziom obra¿eñ wynosi 50% (jej dzia³anie trwa ok.10sek).
Sanitariusz mo¿e rozwijaæ umiejêtno¶æ First Aid (Pierwsza pomoc).
Wyposa¿enie:
Broñ podstawowa:
Pozosta³e wyposa¿enie:
* Apteczki
* Strzykawka
* Adrenalina (Tylko na poziomie 4 umiejêtno¶ci First Aid)
* 1 Granaty MK2/Stielhandgranate
* Pistolet Luger/Colt .45
* Nó¿
Engineer (In¿ynier/Saper)
Do podstawowych zadañ in¿yniera nale¿y budowanie konstrukcji militarnych (karabinów maszynowych, posterunków dowodzenia, mostów, wie¿ itp.), podk³adanie ³adunków wybuchowych pod wrogie instalacje (tylko in¿ynier mo¿e podk³adaæ dynamit, którego wykorzystanie jest niezbêdne do pomy¶lnego ukoñczenia wiêkszo¶ci misji) oraz podk³adanie i rozbrajanie min l±dowych (minowanie zdobytych terenów jest istotne, by chroniæ je przed przejêciem przez wojska nieprzyjaciela). Po³o¿ony dynamit i minê trzeba na dodatek uzbroiæ (uaktywniæ) za pomoc± kombinerek w odpowiednim czasie, bo zniknie ³adunek lub mina. Ponadto in¿ynier mo¿e rozbroiæ wrog± minê/³adunek wybuchowy czy zniszczyæ za pomoc± dynamitu, zbudowan± przez wrogiego sapera, konstrukcjê militarn±. I nie ka¿dy mo¿e zobaczyæ miny - je¶li np., aliancki in¿ynier pod³o¿y i uzbroi minê, on i jego koledzy z dru¿yny widz± j±, ale z Osi t± 'alianck±' minê zauwa¿± tylko in¿ynierowie oraz szpiedzy na odpowiednim poziomie umiejêtno¶ci. Do naprawiania i budowania w ekwipunku in¿yniera znajduje siê specjalny przedmiot - kombinerki.
In¿ynier mo¿e rozwijaæ umiejêtno¶æ Engineering (In¿ynieria).
Wyposa¿enie:
Wybór broni podstawowej:
* Karabin pó³automatyczny z wyrzutni± granatów K43/M1 Garand
Pozosta³e wyposa¿enie:
* Dynamit
* Kombinerki
* Miny
* 8 Granatów MK2/Stielhandgranate
* Nó¿
Field Ops (Zaopatrzeniowiec/Radiotelegrafista)
Zaopatrzeniowiec dba o to, aby kolegom nie zabrak³o amunicji oraz kieruje wsparciem artyleryjskim i lotniczym. Jest wyposa¿ony w lornetkê, któr± mo¿e obserwowaæ z daleka pole bitwy oraz wskazywaæ miejsce w które ma uderzyæ artyleria. Posiada tak¿e kolorowy granat dymny, któr± mo¿e wskazywaæ miejsce do dywanowego nalotu bombowców. Niestety, czasem wszystkie bombowce lub artyleria s± zajête i wtedy nie mo¿na ich wezwaæ. Nie jest to sygnalizowane przez grê na ETMain, a jedynie jest sygnalizowane przez mody ETPro, JayMod i NoQuarter. Zaopatrzeniowiec mo¿e równie¿ wykrywaæ wrogich szpiegów.
Zaopatrzeniowiec mo¿e rozwijaæ umiejêtno¶æ Signals (Sygnalizacja).
Wyposa¿enie:
Broñ podstawowa:
Pozosta³e wyposa¿enie:
* Skrzynki z amunicj±
* Flara do wzywania nalotów bombowych
* Lornetka (Jest to jedna z dwóch klas w ET posiadaj±ca lornetkê od pocz±tku, u Field Opsa s³u¿y równie¿ do wzywania artylerii)
* 1 Granat MK2/Stielhandgranate
* Nó¿
Covert Ops (Szpieg/Snajper)
Szpieg dysponuje karabinem z celownikiem optycznym.
Szpieg potrafi zdj±æ mundur z zabitego wroga i przebraæ siê w niego. Bêd±c w przebraniu mo¿e otwieraæ wrogie drzwi, dostawaæ siê na ty³y wroga i prowadziæ dzia³alno¶æ dywersyjn±: niszczyæ sprzêt dowodzenia oraz zabijaæ od ty³u samotnie b³±kaj±cych siê ¿o³nierzy. Otrzymanie obra¿eñ (bezpo¶rednio od przeciwnika, wy³±czaj±c upadek z wysoko¶ci itp.) powoduje utratê przebrania. Szpieg w mundurze wroga dla swoich graczy jest widziany w normalnym przebraniu, ale mo¿e zostaæ zdemaskowany przez wrogiego (czyli rzekomo swego) zaopatrzeniowca z odpowiednimi umiejêtno¶ciami lub gdy specjalnie zaatakuje przeciwnika (ewentualnie pope³ni skrytobójstwo ale na oczach ¶wiadków).
Szpieg mo¿e wykrywaæ miny i oznaczaæ je na mapie. ¯o³nierze wroga znajduj±cy siê w polu widzenia szpiega, pojawiaj± siê na mapie, co mo¿e byæ przydatne np. ¿o³nierzowi obs³uguj±cemu mo¼dzierz (ang. mortar).
Szpieg mo¿e rozwijaæ umiejêtno¶æ Covert Ops (Tajne Operacje).
Wyposa¿enie:
Wybór broni podstawowej:
* Karabin snajperski z t³umikiem K43/M1 Garand
* Pistolet maszynowy Sten MkII z t³umikiem
* Karabin automatyczny FG42 z celownikiem optycznym
Pozosta³e wyposa¿enie:
* Granaty dymne
* £adunek wybuchowy z radiowym detonatorem
* Lornetka (Jest to jedna z dwóch klas w ET posiadaj±ca lornetkê od pocz±tku, u szpiega s³u¿y równie¿ do wykrywania min)
* 2 Granaty MK2/Stielhandgranate
* Pistolet Luger/Colt .45 z t³umikiem
* Nó¿
Galeria:
¬ród³o : www.wikipedia.pl |
|
|
|
 |
Izzy
Test Mod

Ulubiony typ gier?: Strzelanki
Wiek: 18 Do³±czy³: 04 Lut 2009 Posty: 87 Postawi³ 1 piw(a) Sk±d: ^_^
|
Wys³any: 2009-02-11, 16:51
Ulubiona Firma Sptrzêtu Komp.?: Creative |
|
|
| Moja pierwsza gra, w któr± gra³em przez internet <3 |
|
 |
Gervith
Moderator pr0 user

Wiek: 18 Do³±czy³: 06 Lut 2009 Posty: 127 Otrzyma³ 2 piw(a) Sk±d: Stalowa Wola
|
Wys³any: 2009-02-11, 16:53
|
|
Jak dla mnie to gówno psie za przeproszeniem :) Silnik fizyczny poprostu zwala z nóg w z³ym znaczeniu tego s³owa. Idzie ci kole¶ i strzela ci od razu z respa na respa z bazuki, laduje, napier****ala itd. Totalny chaos nie gra jak dla mnie. Przy cs jest jak kibel przy tronie królewskim.
To taka mini recenzja @by Gervith |
|
 |
JubyXziom
User Cabal AnD ET Player

Wiek: 16 Do³±czy³: 08 Lut 2009 Posty: 62 Piwa: 20/1 Sk±d: Rzeszów
|
Wys³any: 2009-02-12, 12:16
|
|
Gervith, kwestia przyzwyczajenia :P Dla mnie CS jest fizycznie g³upi :( |
|
|
|
 |
Devil
Nowy La Compra Amigo

|
Wys³any: 2009-03-30, 17:36
|
|
| Gervith napisa³/a: | Jak dla mnie to gówno psie za przeproszeniem :) Silnik fizyczny poprostu zwala z nóg w z³ym znaczeniu tego s³owa. Idzie ci kole¶ i strzela ci od razu z respa na respa z bazuki, laduje, napier****ala itd. Totalny chaos nie gra jak dla mnie. Przy cs jest jak kibel przy tronie królewskim.
To taka mini recenzja @by Gervith |
Zgodze siê co do chaosu , ale nie powiedzia³ bym ¿e to odrazu takie psie gówno jak to ujo³e¶, i równie¿ by³a to moja 1 gra (strzelaninka) przez neta.. Mam to na kompie nadal i pykamy w to nieraz z kumplami, a co do cs'a, mam o nim troche inne zdanie gra³em w to i przera¿a mnie ilo¶æ tzw "Botów,Hacków,Cheatów itp" , oczywiscie s± servery gdzie admini siedz± bardzo czesto i hacki s± wychwytywane prawie zawsze w tedy idzie pograæ ale cs jest dosyæ trudn± gr± i ¿eby staæ siê tzw "Pr0" musicie po¶wiêciæ sporo czasu na cwiczenia.. |
|
|
|
 |
Gervith
Moderator pr0 user

Wiek: 18 Do³±czy³: 06 Lut 2009 Posty: 127 Otrzyma³ 2 piw(a) Sk±d: Stalowa Wola
|
Wys³any: 2009-03-30, 17:41
|
|
//UP
Na steamie czitów i haxów raczej nie spotkasz, co innego na ns. Sam wole osobi¶cie graæ na ns bo po prostug ³atwiej (ram dopiero 2 lata) i do tego mam tam klan. |
|
 |
Devil
Nowy La Compra Amigo

|
Wys³any: 2009-03-30, 17:46
|
|
@up , to ¿e masz klan wiem oddawna bo znam cie z forum.otserv.pl
ale swojego nicku nie podam...
a o steamie zapomnia³em, poniewa¿ nie posadam go, i nie wiem jak siê na nim gra
zawsze gra³em na NS..
PS : Twój klan -immortal-fighters?
//Gervith: Tak IF, a konkretnie Immortal Fighters Resurection
A powiedz mi grasz na naszym serwerze if? Pisze w edicie, bo nie chce tu spamowaæ o cs ;p |
| Ostatnio zmieniony przez Gervith 2009-03-30, 17:48, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |